Expertní tým pro rozvojové země

Expertní tým pro rozvojové země (ETRZ) byl pod hlavičkou Svazu průmyslu a dopravy České republiky ustaven v roce 2022. Jeho posláním je poskytovat aktuální a praktické informace o příležitostech a variantách uplatnění výrobků členských firem, jejich technologií či služeb v rozvojových zemích.

Kromě informačního propojení s institucemi oficiální zahraniční rozvojové spolupráce ČR (ZRS ČR) zaměřenými na oficiální prioritní země, tj. Bosna a Hercegovina, Moldavsko, Gruzie, Etiopie, Zambie a Kambodža, je činnost expertního týmu otevřena aktivitám členů SP ČR ve všech rozvojových zemích.

Ekonomický rozvoj žádné z rozvojových zemí nemůže záviset pouze na dotacích z veřejných prostředků, neboť ty způsobují defekty na trhu, ovlivňují inflaci atp. Přesto, obecně prozatím chybí optimální řešení v rozvojových politikách pro dotování určitých aspektů rozvoje s tím, že je zároveň udržována a rozvíjena nezávislost a postupná samostatnost příjemců pomoci.

Expertní tým je proto vhodným nástrojem SP ČR pro další ovlivňování české politiky ZRS a podporu vhodných férových cest k rozvojové spolupráci s důdrazem na ekonomický prospěch všech zúčastněných partnerů.

Expertní tým pro rozvojové země se schází minimálně 2x ročně. Jednání se vždy účastní zajímaví hosté, se kterými mohou členové napřímo prodiskutovat nejaktuálnější otázky z oblasti rozvojového investování. V mezičase jsou možné rovněž individuální či ad hoc konzultace.

Předseda: František Chaloupecký
Tajemnice: Věra Venclíková (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

kategorie Expertní týmy
zpět